Syksyn satoa

Syksyn satoa

Syksy on ollut kiireinen emmekä ole ehtineet päivittää blogiamme, mutta nyt oli pieni hetki aikaa istahtaa kirjoittamaan mitä kuuluu Pärjäätkö Kotonas Oy:n toimintaan. Vaikea päättää mistä aloittaisi, sillä niin paljon kaikkea puuhaa on mahtunut alkavaan talveen ja syksyymme.

 

 Toimintamme on jakautunut kahteen osaan: teknologisiin ratkaisuihin sekä kotiapupalveluun. Joskus näitä on hieman vaikea erottaa, sillä ne tukevat toinen toistaan, uskokaa tai älkää. Kotiapupalvelua suorittaessa tulee eteen monta ongelmatilannetta, jossa voidaan miettiä myös teknologiaa apuna. Näin teknologia myös tulee tutuksi asiakkaillemme ja sen hyödyt nähdään paremmin. Usein käy niin, että asiakas ottaa yhteyttä alunperin vaikkapa siivoukseen liittyen, mutta todellisuudessa avuntarve on laajempi ja teknologiset ratkaisut tulevat kyseeseen melko usein, kunhan niitä päästään yhdessä miettimään.

 

Syksyymme on mahtunut kaikkea mahdollista: imurointia, ulko-oven vaihtoa, valaistuksen parantelua, uusien digitaalisten laitteiden käytön opastusta ja ohjausta, lattianpesua, kaupassa käyntiä, talvirenkaiden vaihtoa, havujen istutusta, hautausmaan kuntoon laittamista, muuttoapua, kylpyhuoneen perusteellista pesua, seurakunnan tilaisuuksiin osallistumista asiakkaan kanssa, auton katsastusta, asiakkaille ostosreissujen järjestämistä, kasvitieteellisessä puutarhassa vierailua, leipomista yhdessä asiakkaan kanssa, kotien turvallisuuden arviointia ja teknologisten ratkaisujen suunnittelua, varastoitujen tavaroiden kierrätystä, asiakkaan ulkoilutusta ja paljon muuta. Oikein vaikea miettiä mitä kaikkea on tullut tehtyä, koska syksyyn on mahtunut niin paljon hienoja asiakaspalvelutilanteita.

 

Näitä asiakaspalvelutilanteita suorittaessa olemme pitkin syksyä miettineet myös meille suomalaisille niin tärkeää itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Monet meidän asiakkaistamme ovat syntyneet sotien molemmin puolin, joten heillä on kokemusta siitä, miten kaiken voi melkein menettää ja sitten rakentaa uudelleen. Lähestulkoon kaikki meidän asiakkaistamme ovat ottaneet yhteyttä meihin siinä kohtaa, kun itsenäinen pärjääminen on alkanut tuntua vaikealta. He ovat vaarassa tällöin menettää itsenäisyytensä, omassa kodissaan. Jokaisella heistä on kuitenkin halu pärjätä kotona, koska muita vaihtoehtoja ei oikein ole tai ne tuntuvat vähemmän houkuttelevilta ratkaisuilta. Monet heistä ovat sen asian edessä, että arki on rakennettava uudelleen, uudenlaiseksi, jotta kotona asuminen on edelleen mahdollista. Me koemme olevamme tässä kohtaa onnekkaita, koska pääsemme näkemään läheltä tämän selviytymistaistelun.

 

Alkuun monelle on vaikeaa myöntää, että itse en enää jaksa tai en pärjää. En pysty, enkä oikein tahdo sitä itsellenikään myöntää. Monet asiakkaistamme ikään kuin häpeävät sitä, että joutuvat pyytämään apua. Tässä kohtaa ensimmäinen kohtaaminen asiakkaan kanssa on meille todella tärkeä. On helpottavaa asiakkaalle ymmärtää, että edelleen hänellä on itsemääräämisoikeus kotonaan, vaikka apua pyytäisikin. Selvittäessämme toimintatapaamme näemme usein, miten asiakkaat huokaavat helpotuksesta. Me emme tule ulkoapäin määrittämään mitä apua kotona tarvitaan, vaan asiakas itse on työnjohtaja ja me teemme kuten hän haluaa. Kun tämä toiminta on tullut tutuksi, on yhteistyömme sujuvaa. Moni heistä sanoo, että seuraavaa käyntiä odotetaan innolla, sillä odottaessa he suunnittelevat jo mitä kaikkea haluavat tehtävän, kun tulemme käymään. Moni heistä soittaakin jo etukäteen, jos heille on tullut mieleen joku työtehtävä, jossa tarvitaan jotakin erikoistyökalua tai muuta apua.

 

Voi miten sydämessä tuntuu hyvältä lähteä asiakkaan kotoa seuraavaan paikkaan, kun asiakas jää kotiinsa tyytyväisenä. Ehkä jopa hieman väsyneenä vierailustamme. Sillä usein käy niin, että asiakas innostuu puuhailemaan jotakin pientä siinä sivussa ja näin kuntouttaa itse itseään meidän puuhatessa hänen esittämiään työtehtäviä. Me emme siis kuntouta asiakasta, vaan hän tekee sen itse!

 

 

 

Facebookgoogle_plusFacebookgoogle_plus