Teknologiaa kotiin

Teknologiaa kotona asumista helpottamaan

 

 

Markkinoilla on jo melkoinen määrä kotona asumista helpottavaa teknologiaa ja tieto sen olemassaolosta leviää nopeasti. Joitakin tämä asia tuntuu hiukan pelottavan ja toisaalta se herättää myös kysymyksiä ja vastustusta:

  • Mistä laitteita saa
  • Kuka asentaa laitteet
  • Kuka opettaa käyttämään laitteita
  • Mistä saa tukea, jos tulee ongelmia
  • Mistä tiedän mikä laite auttaa juuri minun ongelmassani
  • Mitä jos se menee rikki kun painan väärää nappia
  • Ei sellaisia ole ennenkään tarvittu
  • Joku tutun tuttukaan ei ollut hyötynyt laitteesta (laitetta ei oltu käytetty?)
  • yms.

Pärjäätkö Kotonas Oy on perustettu auttamaan näissä kysymyksissä ja tuomaan apua kotona asumiseen mm. teknologiaa käyttäen perinteisiä apuvälineitä kuitenkaan unohtamatta.

Tiedätkö minkälaista teknologiaa haluat ja tarvitset, mutta et tiedä mistä sen saa hankittua, tai tarvitset sille asennuksen ja käyttöopastuksen?

Tarvitsetko apua juuri sinun tarpeisiisi sopivien laitteiden valitsemisessa ja hankkimisessa?

Onko sinulla ongelmia jo hankittujen laitteiden kanssa?

Katso tästä miten voimme auttaa näissä kysymyksissä.

 

 

Minkälaista teknologiaa on tarjolla?

Teknologialla pyritään nykyisin mm. tukemaan ikääntyvän henkilön kotona pärjäämistä ja hyvää arkea. Se voi olla hyvin huomaamatonta arkea helpottavaa teknologiaa, kuten valaistuksen automatisointi liiketunnistimilla tai läsnäolotunnistimilla, jolloin esimerkiksi yöllä wc:ssä käydessä valot syttyvät automaattisesti ilman valokytkimen haparointia. Samanlaista tekniikkaa on hyvä hyödyntää myös pihan valaistuksessa.

Hyvinvointiteknologiaa on vaikkapa sykemittari ranteessa, joka monesti mittaa myös unen laatua tai sosiaalista vuorovaikutusta helpottavat laitteet, kuten videopuhelimet.

 

 

 

Viriketeknologiaa ovat vaikkapa musiikinkuuntelulaitteet, erilaiset videopelit ja äänikirjat. Ne kompensoivat erilaisten toiminnan rajoitteiden aikaansaamaa virikeympäristön köyhtymistä esimerkiksi sairauden pakottaessa henkilön vuoteen omaksi.

 

Turvateknologia lisää nimensä mukaisesti henkilön turvallisuuden tunnetta. Tällaista teknologiaa ovat turvapuhelin, henkilöpaikannin, erilaiset hälyttimet, ovipuhelin tai ovikamera, palovaroitin, liesivahti yms.

Näistä edellä mainituista laitteista on hyötyä ja apua niin ikääntyneelle, kuin hänen omaiselleen tai omaishoitajalleenkin. Turvapuhelimia on kännykkämallisia, kellomallisia ja kaulariipusmallisia. Aika monessa mallissa on jo mukana gps-paikannin, jonka avulla henkilö pystytään paikantamaan, vaikka hän olisi jostain syystä kyvytön painamaan hälytysnappia.

 

 

 

 

Gps- paikantimet mahdollistavat esimerkiksi muistisairaan ihmisen kävelylenkit ja fyysisen kunnon säilymisen ilman huolta, että häntä joudutaan pahimmassa tapauksessa etsimään etsintäpartion avustuksella lähimetsistä. Paikanninta voidaan käyttää myös lapsen, lemmikin, tai omaisuuden seurantaa. Laitteet ovat hyvin pieniä, joten ne on helppo laittaa taskuun tai mihin vain. Kuvassa Yepzon gps- paikannin.

 

 

 

Paikantimessa voi olla lisätoimintona myös painike, jonka avulla pystyy kutsumaan apua ja saa puheyhteyden vastaanottajaan. Kuvassa oleva Snowfox paikantava puhelin tarjoaa reaaliaikaisen gps- paikannuksen lisäksi puhelutoiminnon. Napin painallus lähettää vastaanottajalle tai useammalle vastaanottajalle soittopyynnön. Laitteen paikannus ja puheyhteys toimii älypuhelimella ilmaisen sovelluksen avulla. Sovellus on ladattavissa veloituksetta Google Play- kaupasta, sekä Applen App Storesta.

 

Luna henkilöturvahälytin on edellisestä poikkeava gps-laite. Luna vaatii toimiakseen parikseen Android- älypuhelimen, sekä puhelimeen ladattavan ilmaisen LunaSafe- sovelluksen, joka on ladattavissa Google Play- kaupasta. Kun sovellus on ladattu puhelimeen, niin Luna yhdistetään toimintaan puhelimen kanssa bluetooth- yhteydellä. Sovellukseen asetetaan yksi tai useampi vastaanottaja kenelle hälytykset lähetetään. Lunan nappia painettaessa vastaanottaja saa karttalinkin sijaintipaikan karttakoordinaateista, hälytysviestin sekä hälytyspuhelun, tai halutun yhdistelmän näistä. Hälytyspuheluun vastaaminen aukaisee automaattisesti puheyhteyden. Laitteen paikannus toimii siis vain hälytysnappia painettaessa, joten laitteen käyttäjää ei voida paikantaa jatkuvasti. Luna toimii Android- puhelimen lisälaitteena ja käyttää toimintaansa puhelimen verkkoyhteyksiä, joten siitä ei mene erillistä kuukausimaksua.

 

 

On myös saatavilla kaatumistunnistuksella olevia laitteita, jotka hälyttävät automaattisesti apua tunnistaessaan kaatumisen. Valinnan varaa on myös siinä, kenelle hälytys menee. Joko omaiselle, ystävälle, naapurille, tai sitten yritykselle, joka tarjoaa hälytyspäivystyspalveluja.

 

Henkilösuojahälytin on pienimmillään avaimenperänä kulkeva, mutta tarvittaessa kovaääninen hälytin, jota voi käyttää kokiessaan olonsa uhatuksi tai vaikka apua tarvitessaan huomion herättämiseksi.

 

 

 

 

 

 

 

Ovi- ja ikkunahälyttimet auttavat muistisairaan henkilön omaishoitajaa hengähtämään hetkeksi, koska ne ilmoittavat tarvittaessa, jos ovi tai ikkuna avataan. Hälytys voi tulla joko äänellä tai sitten äänettömästi esimerkiksi matkapuhelimeen.

 

 

 

 

 

Asuntoon asennettavat anturit ja tunnistimet ilmaisevat omaisille tai hoivapalvelulle kaatumisista ja muusta epänormaalista tapahtumasta, vaikka asukas olisi kyvytön hälyttämään itselleen apua.

 

Ovipuhelin tai ovikamera on erinomainen väline, jos oven avaaminen arveluttaa. Jo halvimmissa malleissa on pieni näyttö, josta näkee ovella olijan paljon paremmin, kuin perinteisestä ovisilmästä, mutta hieman paremmissa malleissa on jo kaksisuuntainen puheyhteys, mahdollisuus ottaa valokuvia ja jotkut ottavat jopa kuvia automaattisesti. Joissakin ovikameroissa on myös mahdollisuus oven sähkölukon ohjaukseen.

 

 

 

 

Liesivahti pelastaa tilanteen, jos liesi unohtuu päälle. Vahti katkaisee liedestä virrat ennen kuin pahempaa tapahtuu. Siitä huolimatta asunnossa on hyvä olla myös palo- ja häkähälyttimet.

 

On myös saatavilla liesihälytin, joka antaa hälytyksen lämpötilan noustessa epänormaalin korkealle, mutta se ei katkaise liedestä sähköjä. Myös ajastimella varustettu liesi lisää turvallisuutta. Kuvassa Innohome SA101 liesihälytin.

 

 

 

 

 

 

Lääkkeistä muistuttava lääkekello pitää huolen siitä, että lääkkeet tulee otettua. Joissakin malleissa on myös  toiminto, että jos lääkkeitä ei muistutuksista huolimatta ole otettu säädettävissä olevan ajan sisällä, laite ei enää anna ottaa unohtuneita jääneitä lääkkeitä, ettei tule otettua epähuomiossa kahta lääkeannosta liian pienellä aikavälillä. Vaihtoehtona on myös lääkemuistutin, joka ainoastaan muistuttaa ottamaan lääkkeet. Muistutin voi tietysti muistuttaa muustakin asiasta tarvittaessa. Näiden lisäksi on myös älypuhelimeen saatavia sovelluksia, jotka muistuttavat lääkkeiden ottamisesta. Kuvan värikoodatun dosetin pariksi on saatavissa sovellus.

 

 

 

 

Esinepaikantimet auttavat löytämään esineitä äänimerkillä. Lompakossa oleva paikannin vaikkapa piipittää, kun painetaan lähettimen nappia tai vihelletään (esim. kuvassa oleva paikannin toimii vihellyksellä). Markkinoilla on myös runsaasti erilaisia bluetooth- yhteydellä toimivia esinepaikantimia, joissa paikannin muodostaa parin oman matkapuhelimen kanssa.

 

 

 

 

 

Turvaa tuovaa teknologiaa ovat myös perinteiset murtohälyttimet ja valvontakamerat joiden lisäksi käytetään monenlaisia antureita ja tunnistimia. Laitteiden suuren valikoiman ansiosta niiden hinnat ovat laskeneet huomattavasti kuluttajaystävällisemmälle tasolle. Hälytysjärjestelmiä voi hankkia ja asentaa/asennuttaa itse, tai ostaa palvelun yritykseltä joka huolehtii hälytyslaitteiden asnnuksen ja valvonnan kuukausimaksullisena palveluna.

 

 

 

 

 

Halvimmillaan paristokäyttöinen liiketunnistinhälytin, jota voi käyttää kodin lisäksi myös asuntoautossa tai- vaunussa, veneessä, kesämökillä ja vaikka henkilöautossa maksaa kolmisenkymmentä euroa. Hälyttimien lisäksi, tai asemasta jo pelkät valvontakameroista varottavat muutaman euron hintaiset tarrat tuovat lisäturvaa kotiin, koska rikolliset valitsevat mieluummin kohteen, jossa ei ole hälyttimiä ja kiinnijäämisriski on pienempi.

 

 

 

Tässä vain muutamia esimerkkejä markkinoilla olevasta teknologiasta ja koko ajan kehitetään uutta tekniikkaa.